13/09/2024

 Pärnu Raeküla Koolile teiste Pärnu koolide poolt kingitud raamatud

Suur aitäh neile!



1. Hodge, Susie

"ART IN DETAIL"

 Kingitus Pärnu Kunstide Koolilt

Suuri maale ei saa täielikult mõista ühekorraga. Sügavama arusaamise saab ainult maali detailselt analüüsides, olgu see siis teema paigutus, valgustus, pintslitõmmete stiil või teemad.


2. Kareva, Doris

"EESTI TUNNE"

Kingitus Pärnu Koidula Gümnaasiumilt

"Mitte kõik luuletajad, kellest lugu pean, mitte kõik mulle olulised tekstid ei ole siia raamatusse jõudnud – aga kõigis siin sisalduvais luuletustes olen ära tundnud midagi ainuomast, mida kokku võtta sõnadega: Eesti tunne.” 
/Doris Kareva/






3. "KLIIMA MEIE KÄTES. KLIIMAMUUTUS JA MAA"

Kingitus Pernova Hariduskeskuselt.


Õpetajate käsiraamat on koostatud OCE (Office for Climate Education) meeskond ning OCE teadus- ja hariduspartnerite uurimistöö tulemusena ja on suunatud õpetajatele, kellel on kliimahariduse edasiandmisel võtmeroll. Käsiraamatu eesmärk on toetada õpetajaid kliimamuutuste õpetamisel aktiivõppe abil, et noorematel põlvkondadel oleksid vajalikud teadmised ja oskused kliimamuutustega seotud probleemide mõistmiseks ja nendega toimetulemisel.





4. Parker, Philip

"MAAILMA AJALUGU"

Kingitus Paikuse Koolilt

Selles kompaktses ülevaatlikus teejuhises meie tsivilisatsiooni ajalukku on käsitlemist leidnud 350 maailma ajaloo pöördepunkti. 


5. Anderson, Janice

"MAAILMA ARHITEKTUUR"

Kingitus Pärnu Vanalinna Põhikoolilt

Arhitektuur on kunstiliik, millega meil kõigil on olnud otseseid kokkupuuteid ja mille teoste kohta paistab igaühel olevat oma arvamus.
Kuna see raamat on mõeldud suurema huviga tavalugejale, siis on siin püütud nii palju kui võimalik vältida liiga rasket tehnilist keelt ja abstraktseid teooriaid.








6. Saint-Exupery, Antoine de

"VÄIKE PRINTS"

Kingitus Paikuse Koolilt

Väikese printsi lummav ja eriline lugu räägib sõprusest, armastusest, hoolimisest ja märkamisest, pakkudes mõtteainet igas vanuses lugejale, nii suurtele kui väikestele.


Tekst ja fotod pärinevad Rahva Raamatu kodulehelt

12/09/2024

  Uued Pärnu teemalised raamatud õpikeskuses

Suur tänu Pärnu Linnavalitsusele kingituse eest!


1. Vunk, Aldur

"VALIKUD JA OTSUSED. PÄRNU KOOLID"

Pärnu linn on koolidega seotud alates aastast 1251, juba umbes 30 põlvkonda. 1666. aastal sai Pärnust alguse ka eestikeelne rahvaharidus. Neile aastaarvudele eelnes aga paljude aastasadade pikkune areng, mille traditsioonid on tajutavad veel meie tänases ühtluskooliski.





2. Vunk, Aldur

"PÄRNU ENNE ESIMEST ILMASÕDA"

Kommenteeritud fotoalbum enam kui saja vaatega Pärnu kesklinnale sisaldab pilte 1860ndatest kuni 1918. aastani. Kõige vanemad linnavaated pärinevad 1866. aastal päevapiltnik Louis Seidlitzi koostatud fotoalbumist ja Torist pärit fotograafi Mihkel Tilga tööde hulgast. Suur osa piltidest on varem avaldamata, enamik neist pärineb ühest hiljuti Pärnu muuseumi jõudnud perealbumist.






3. Paluoja, Vello

"PÄRNU: PORTREED JA LINNAVAATED 1989 - 2016 "

Kunstnik Vello Paluoja on selle raamatu kaante vahele koondanud väärtusliku valiku märke Pärnu ajaloo lehekülgedelt.
/Hilja Treuberg/

4. Vunk, Aldur; Kask, Tiit

"PÄRNU KUURORT. VALIKUD JA OTSUSED"

PÄRNU ja KUURORT on kokku kõlanud alates 19. sajandist, ometi tähistab tänaseks lahutamatuna tunduv sõnapaar Pärnu linna ühte noorematest majandusharudest. Et 19. ja 20. sajandist on säilinud varasemate aegadega võrreldes lausa külluslikult allikmaterjali, on otsestele allikatele toetudes võimalik taastada ühe linnamajanduse haru kujunemise lugu. 





5. Peet, Hedda

"PÄRNU VALGED MAJAD EHK HÄRRA FUNK JA PROUA PUHVET PATSEERIMAS"

Sisearhitekt Hedda Peet tutvustab Eesti funktsionalismi suurkuju, arhitekt Olev Siinmaa loomingut ja pühendumist Pärnu linnale. 

Saab ülevaate ka Siinmaa kavandatud mööblist, mis tänagi kasutusel Kadrioru kantseleihoones ja Toompea lossis ning väljapanekuna Kadrioru Kunstimuuseumis. 

Raamatule lisatud kaardid jalutuskäikudest ja jalgrattaringidest on heaks teejuhiks avastamaks Pärnut ja võimalust imetleda linna kauneid maju.


6. Peet, Hedda

"PÄRNU ÖÖMAJAD EHK PEREKOND PADI PUHKAMAS"


Raamatust leiate lühikese ülevaate Pärnu hotellidest, pansionaatidest ja villadest, kus on läbi aegade öömajalisi majutatud. Vanad puitvillad on märgitud ka kaardile ja neid on linnas jalutades lihtne leida. Lugeda saab sajast toredast hoonest, esimesest võõrastemajast aastal 1867 kuni tänaste hotellide ja külalistemajadeni. 


7. Peet, Hedda

"PÄRNU MAIASMOKAD EHK PREILI PONKS JA HÄRRA SNAPS MAIUSTAMAS"

Mida magusat ja mõnusat on valmistatud Pärnus aastani 1940?
Millist maiust toodeti nõukogude ajal ja mida pakuvad tänased maiusemeistrid?
Kas mekutada magusaga või rüübata klaasike särtsakamat?
Sellest saategi raamatus teada.








8. Adamson, Andres

"PÄRNU 100 KODUKONDA"



Raamat annab läbilõike sajast pärnakate kodust sellisena, nagu need hetkel on.






9. "PÄRNU EESTI KUNSTIS"

Kunstikogumikus reprodutseeritud teosed on pärit erinevate Eesti muuseumide kogudest, samuti LVM Kinnisvara ja Pärnu linnavalitsuse kunstikogudest, mitmetest erakunstikollektsioonidest ja tegevkunstnike isiklikest kogudest.








Fotod ja tekst on pärit Rahva raamatu kodulehelt


5. klassi õpilased koos õpetaja Piretiga käisid õpikeskuses töötamas võõrsõnade leksikonide ja eesti keele õigekeelsussõnaraamatutega. Aimeraamatutest tuli leida informatsiooni komodo varaani kohta. Kas see on taim?



11/09/2024

Õpikeskuses saab näha kevadel raamatu ja roosi päeva puhul õpikeskusele kingitud raamatuid.

Mitmed neist on juba ka lugemiseks laenutatud.