09/09/2022

 

8. september on ÜRO rahvusvaheline kirjaoskuse teemapäev, mis on ka inspiratsiooniks Lugemistund / Read Hour kampaaniale. Lugemistund toimub raamatukogude aasta 2022 raames.

Kogu teema-aasta programmi leiab www.raamatukogudeaasta.ee

“Lugemistund” on positiivne meeleavaldus lugemise ja raamatute poolt, mis sai alguse Soomest 2019. aastal ja on laienenud rahvusvaheliseks ettevõtmiseks. Selle eesmärk on innustada lapsi ja noori lugema, luua lugemisele oma pidupäev ja edendada vestlust lugemise üle.





Eestis osaleti kampaanias esimest korda 2021. aastal Soome Instituudi eestvedamisel. Tänavu on “Lugemistund” osa raamatukogude aasta programmist ning esmakordselt üle-eestiline. Kaasa löövad koos raamatukogud üle Eesti, Soome Instituut, Tartu Noorsootöökeskus, Diggiloo-projekt. Eesmärk on algus panna iga-aastasele traditsioonile, kus 8. septembril tähistatakse üheskoos lugemist!

“Lugemistunni” aktsioon toimus 8. septembril kell 13-14. Kõik olid oodatud lugema – oma kodus, tänaval, koolis, lasteaias, kasvõi puu otsas ning seda koos sõprade, pere või lihtsalt sama piirkonna lugemishuvilistega. Kui sellel kellaajal liituda ei saanud, siis sai valida muu endale sobiva tunni raamatu seltsis aja veetmiseks. Suurimad avalikud Lugemistunni sündmused olid Tartu Raekoja platsis (kell 13.15 luges ette Mika Keränen) ning Tallinna Kirjanike Maja ees (kell 13.30 luges ette Leelo Tungal).

Meie koolis luges õpikeskuses lugemistunni raames oma klassikaaslastele ette Antoine de Saint-Exupery raamatut "Väike prints" 6a klassi õpilane Esmeli Veskilt. Koos õpetaja Riita Tõnistega arutleti raamatu teema üle ning igaüks rääkis, mis raamatut tema viimati luges.