21/09/2022

 

Õpikeskusesse saabus valik uutest lasteraamatutest, mida soovitab lugeda Eesti Lastekirjanduse Keskuse lastekirjanduse uurija Jaanika Palm. Leidub  nii aimeraamatuid, seiklusraamatuid, kui ka midagi tehnikahuvilistele.

 

Carl Wilkinson "ALBERT EINSTEINI RELATIIVSUSTEOORIA"

See raamat viib põnevale rännakule läbi Einsteini mõttemaailma ja teeb tema avastused väikestele "teadlastele“ arusaadavaks. Teada saab, mida tähendavad aeg, ruum, valgus, raskusjõud, aga ka mis on kaksikute paradoks ja kas ajas saab rännata.




"KAS ME SUUDAME ELEVANDI ÄRA SÜÜA?"

Raamat sisaldab 15 küsimust inimese keha kohta, millele antakse ka lõbusad ja ammendavad vastused. Nii saab uudishimulik lugeja näiteks teada, miks me aevastame kinniste silmadega, miks peab öösel magama, kas inimese mälu võib täis saada või miks me tahame magusat. Lustakalt illustreeritud 
raamatust saab tarkuseteri ammutada nii noorem kui ka vanem lugeja.





Mary Auld "KUIDAS TEHA ORKESTRIT



Samm-sammult ja rohkete illustratsioonide toel saab lugeja tuttavaks orkestri koosseisu ja -muusikaga. 
Silmatorkavalt kujundatud plokis „Kuula!“ on toodud arvukalt muusikalisi näiteid (kokku 43), mis aitavad muusikat mõista, õpetavad kuulama ja kuulma eri pille, pakuvad põnevaid võrdlusi.











Torben Kuhlman, Suzanne levesque " LINDBERGH. SEIKLUSLUGU LENDAVAST HIIREST"


On tumedad ajad... kui sa juhtud olema hiir. Inimesed on leiutanud uue seadeldise – mehhaanilise hiirelõksu – ja see on põhjustanud kõigi näriliste põgenemise Ameerikasse, vabaduse maale. Kõigi lahkumise, peale ühe. Kassid valvavad aurulaevu ja Atlandi ookeani ületamine ei ole võimalik. Süngete olude keerises mõistab viimane järelejäänud hiireke, mida tal teha tuleb – õppida lendama!





Laura Ertimo "LUMMAV PLANEET MAA. JUTUSTUSED JA AINULAADSED KAARDID"



Legendid. Müstilised olendid. Peidetud aarded. Tundmatud mered. Kadunud laevad. Riukalikud taimed.

Neist kõigist on kirjutatud 10 põnevat lugu ning joonistatud 10 ainulaadset kaarti, mis tunduvad muinasjutulised, aga peegeldavad meie planeedi kujunemist ja tegelikkust. Uskumatud lood ja detailirohked kaardid pole mõeldud ainult lastele, vaid pakuvad avastamisrõõmu ka täiskasvanutele.


Dr Shini Somara, Catherine Coe "MATEMAATIKA MINU ÜMBER"


Alisa läheb koos nõoga matkama ja avastab peagi, et arvud on igal 
pool! Ükskõik, kas lugeda poes raha kokku, kavandada rongireisi 
või imetleda metsas tähistaevast, matemaatika on kõikjal meie 
ümber. Alisa lahendab ülesandeid ja kuuleb andekatest 
matemaatikutest, kes on aidanud meil maailma mõista. Varsti 
soovib Alisa kannatamatult samuti nutikaks matemaatikuks saada! 
Värviliste piltide ja innustava loo abil tutvub noor lugeja 
matemaatika, loova mõtlemise ja probleemide lahendamise maailmaga.





Janne Teller "MITTE MIDAGI"

Mitte midagi olulist pole olemas. Milleks üldse midagi teha, kui ühelgi asjal pole mõtet, tähtsust ega tähendust? Klassikaaslased ei suuda kuidagi nõustuda poisiga, kes just nõnda väites keeldub tegemast seda, mida pere, kool ja kogukond temalt ootavad. Nad võtavad eesmärgiks Pierre Anthonile tõestada, 
et elus on palju olulisi asju. Täiskasvanute eest varjatud omamoodi põneva mänguna alanud ühine tähenduseotsimine viib nad üha suuremate ja julmemate panusteni.




Sara Pennypacker "PAX. TEEKOND KOJU"

Pax. Teekond koju“ on auhindadega pärjatud menukirjaniku Sara Pennypackeri kauaoodatud järg romaanile „Pax”.
On möödunud aasta sellest, kui Peter ja tema rebane Pax teineteist viimati nägid. Kunagised lahutamatud kaaslased elavad nüüd väga erinevat elu. Pax ja tema kaaslane Särts on ilmale toonud pesakonna kutsikaid, keda nad selles ohtlikus maailmas kaitsma peavad. Samal ajal aga lahkub sõja järel orvuks jäänud ning süütundest ja üksindusest räsitud Peter oma uuest kodust Vola juures, et ühineda Noorte Veesõdalastega, kelle sihiks on tervendada veekogud ja maa sõja tekitatud armidest. Kui üks Paxi kutsikatest raskesti haigestub, pöördub Pax ainsa inimese poole, keda ta usaldab. Ja ükskõik, kuidas Peter ka ei püüa oma murtud südant kalgistada, leiab armastus ikkagi sissepääsu. Nüüd asuvad poiss ja rebane taas teekonnale kodu, tervenemise – ja teineteise poole.
Pax. Teekond koju“ on paeluv romaan endale valitud perekondadest ja armastuse tervendavast jõust



Helga Nõu "PEA SUU! TÕMBA UTTU!"

Kas noorus on ilus aeg? „Ei,” vastab Tiina, kes on hädas oma välimuse, armastuse, vanemate ja klassikaaslastega. Kõigele lisaks hakkab koolis juhtuma imelikke asju: ähvardatakse üht koolivenda ja keegi hakkab lõhkuma ta asju ...

Pea suu!” on põnev koolijutustus 8. klassi õpilastest ja nende murdeea probleemidest.

Teine jutustus „Tõmba uttu!” on samuti kaheksandikest. Peategelane Joonas on enda arvates maksimaalselt lahe kutt. Tema unistuseks on sõita välismaale, teenida palju raha ja saada tuttavaks vabameelsete tüdrukutega. Joonase klass sõidabki nädalapikkusele vahetusreisile Rootsi. Pinged klassis põhjustavad aga põneva ja eluohtliku sündmusterea, mida keegi ei oska ette näha ...

Betina Ip "SINU AJU JA KUIDAS SEE TÖÖTAB"



Kus ja kuidas tekivad mõtted? Mis toimub sinu ajus? Peas on peaaju, aga mida teeb seljaaju? Kes annab su jalgadele käsu liikuda? Mis aitab silmal värve eristada ja kuidas saame pimedas näha? Mida teeb su aju öösel, kui sa magad? Kas mälu säilitab kõike eluaeg? Kust tulevad emotsioonid? Mis ajule meeldib? Kas sipelgal on ka aju?

Tark teadlane öökull on teejuhiks ja aitab piiluda sinu pea sees toimuvasse. Toredate piltidega inforikas retk neuroteaduse radadel.




A.f. Steadman "SKANDAR JA ÜKSSARVIKUVARAS"


A. F. Steadmani juba enne ilmumist sensatsioone tekitanud uue fantaasiasarja 
esimene raamat. Kõigile, kellele meeldib Harry Potter, Percy Jackson, Eragon või „Tema tumedad ained“. Sukeldu kangelaste ja ükssarvikute maailma, millesarnast sa pole veel enne kohanud!







Štepanka Sekaninova, Tom Velcovsky

"TRANSPORDIVAHENDID, MIS MUUTSID MAAILMA"


Raamatus „Transpordivahendid, mis muutsid maailma“ antakse ülevaade olulistest transpordivahenditega seotud verstapostidest: siin räägitakse tillukestest ideedest, mis viisid tehnoloogilise revolutsioonini, aga ka traagilistest õnnetustest, mis tõmbasid projektile jäädavalt kriipsu peale.


Leelo Tungal "VARESELE VALU"

Varesele valu“ on noorsoojutustus viieteistkümneaastasest Isadorast, kes peab varakult toime tulema iseseisva elu muredega, seltsiks ja lohutuseks vaid abivalmis klassivend Robert ja surnuaialt leitud väeti varesepoeg. Kuid kas nendest piisab, et vaigistada valusat üksindust ning igatsust tõelise perekonna ja selle toetuse järele?










Lucy Strange "ÖÖBIKUMETSA SALADUS"

                                  Ema on haige. Isa on läinud tööle välismaale. Lapsehoidja Jane on liiga hõivatud, et Henriettale tähelepanu pöörata ja näha asju, mida tüdruk näeb või arvab nägevat nende uue kodu Lootuse Maja sügavustes. Jäädes täiesti üksi, seltsiks ainult lood, avastab Henrietta, et Lootuse Maja on täis kummalisi saladusi: unustatud pööning, kummituslikud kujud, müstiline valgushelk, mis võbeleb aia taga puudel. Ühel ööl söandab ta üksi minna Ööbikumetsa pimedusse.
„Kui ma läbi aia sammusin, sirutus mu vari minu ees välja, selle salapärase metsa poole. Mets oli tume nagu taevast alla kukkunud tormipilv.”
See, mis ta metsast eest leiab, muudab kogu tema maailma.
Ööbikumetsa saladus” on imeliselt kokku põimitud lugu sõprusest, muinasjuttudest ja perekonna saladustest.



Katherine Applegate "ÜMIKARUDE KÜLA"


Me ei tea, kus kasvavad sinipajud, elavad kisakõrid ja talvituvad ümikarud. Autor ei ütle seda, sest aeg ja koht pole tähtis. Tähtis on teada, kuidas väliselt nii erinevad liigid on omavahel seotud. Looduse tasakaalu muutmine ähvardab vaesusesse viia terve küla ja ainult tulekahjus pere kaotanud üheteistkümneaastane tüdruk Willodeen oskab leida vastuse, kuidas hävitatu saaks heaks teha.