07/02/2023

7. veebruaril tähistatav rahvusvaheline turvalise interneti päev käsitleb seekord teemat "Minu andmed on minu vara".

Sel päeval saab õpikeskuses lahendada internetiteemalisi ristsõnu.

Siin mõned uued internetiteemalised raamatud:


1Katrin Tiidenberg

"IHU JA HINGEGA INTERNETIS - MINALOOME SOTSIAALMEEDIAS"


Katrin Tiidenbergi “Ihu ja hingega internetis: kuidas mõista sotsiaalmeediat?” on esimene eestikeelne sissevaade interneti-, ja sotsiaalmeediauuringutesse ja on mõeldud kõigile, keda huvitab inimeseks olemine tänases digitaalselt rikastatud elukeskkonnas. 

Raamat selgitab paeluvalt ja mõistetavalt võrgutehnoloogiast vahendatud inimsuhtluse ja minaloome erinevaid tahkusid, põimides põnevate originaaluurimuste andmeid rahvusvaheliste uuringute asjalike tõlgendustega.






"KÜBERFOOBIA"

Kodust lahkudes lukustame uksed ja kontrollime üle aknad. Enne autoteele astumist vaatame mõlemale poole, et veenduda, kas teeületamine on ohutu. Miks me oleme siis nii muretud internetis ringi liikudes? Edward Lucas näitab oma raamatus, et kübermaailm on palju ohtlikum, kui pealtnäha paistab. Paroolid ei ole tõsiseks takistuseks neile, kes on otsustanud neist mööda hiilida, ja anonüümsus on lihtsalt saavutatav nii heade kui ka kurjade kavatsustega isikutele.

Interneti leiutas väike grupp arvutiteadlasi, kes otsisid vahendeid kiireks infovahetuseks. Viimase kahekümne aastaga on see kasvanud globaalseks infokiirteeks, mis on avatud kõigile. Anonüümsus, mida internetikeskkond võimaldab, tähendab paraku ka tõelise privaatsuse puudumist.


3. Gopi Kallayil

"INTERNET SINU SEES"

 Internetist on saanud inimkonna nähtamatu kesknärvisüsteem, mis ühendab meid omavahel mõttekiirusel. Üha rohkematele inimestele on lihtsam mobiiltelefoni hankimine kui puhta joogiveekättesaamine. Kuid kõige hinnalisem tehnoloogia asub meie sees. See on meie sisevõrk – meie aju, keha, meel, hing ja teadvus – see on isikliku sisetehnoloogia võrgustik, mida kanname kõikjal endaga kaasas.



4. Marc-Uwe Kling

"PÄEV, MIL VANAEMA TEGI INTERNETI KATKI"

„Tiffanyl tuli vaid sel ÜHELAINSAL KORRAL vanaema valvata. Aga justnimelt SIIS sai vanaema hakkama sellega, et tegi interneti katki. TERVE INTERNETI. Üle kogu maailma. On see vast lugu …“

Ilma internetita pole miski nii nagu varem: Max ei saa enam telefonis sõpradega suhelda, Luisa ei saa muusikat kuulata ja vanaisa ei saa telekast filmi vaadata. Isegi emps ja paps tulevad üle mõistuse vara koju, sest neil pole enam võimalik tööd teha. Kõik on nõutud. Mida ilma internetita küll pihta hakata?

Hoolimata kõigest kujuneb sellest üks maruvahva päev. Olgugi et internet on katki.

Või ehk just seepärast, et internet on katki?