15/02/2023

 Uued raamatud õpikeskuses:

1. Laine Randjärv

"PÕHJAMAA PÄIKESE KULLAS"

Laine Randjärve raamat „Põhjamaa päikese kullas“ põhineb koorijuhtide Tuudur Vettiku ja Roland Laasmäe kirjavahetuse analüüsil ja hõlmab laulupeoliikumisega seonduvaid sündmusi aastatel 1938 – 1980, mille vahele jäi peategelaste aktiivse tegevuse periood ning palju olulisi ning pöördelisi kultuuriajaloolisi sündmusi. Raamatu pealkiri on otseselt seotud Vettiku lauluga „Su Põhjamaa päikese kullast”, millega ta kandideeris ka Eesti Vabariigi hümni leidmiseks korraldatud konkursil.


2.  Laine Randjärv

"EUROOPA. VÄÄRTUSED. EUROOPAST EUROOPLASELE"

Tsitaadiraamat Euroopast eurooplasele on kuulsate eurooplaste mõtteterade kogumik. Mõned neist on inimesed, kelle hääl kõlab juba minevikust, aga kes ometi juba mitukümmend aastat tagasi oskasid ette näha Euroopa tulevikku. Raamatus kõnelevad ka tänased Euroopa liidrid Angela Merkel, Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Anders Fogh Rasmussen jt. Nad räägivad küsimustest, mis enamasti meil kõigil mõttes ja südamel.

Kogumikus ilmub valik Eesti presidentide Lennart Meri, Arnold Rüütli ja Toomas Hendrik Ilvese kõnedest ning Siim Kallase ettekanne teaduskonverentsil. Lugeda saab EV peaministri aastatel 2005–2014 Andrus Ansipi aruannet Riigikogule Eesti valitsuse tegevusest Euroopa suunal.

3. "NEKRUT LÄHEB SÕTTA. KUSTAS RIEDEBACHI PÄEVIKUD 1897–1917"

Raamat „Nekrut läheb sõtta” sisaldab Raplamaa mehe Kustas Riedebachi (1875–1954) vahetuid mälestusi sajanditagustest juhtumistest Vene kroonus.

Lood on humoorikad ja lüürilised, tõetruud ja luulelised. Neid päevikuridu lugedes avaneb Kustase muhe ja siiras iseloom, aval meel ja terav mõistus. Lisaks nekrutipõlve kirjeldavatele seikadele leiame tema päevikutest hulgaliselt ajaloolist teavet. Ka ei jäta kedagi külmaks võõra maa sõdades võidelnud Kustase igatsevad lood kodu ning pere järele, tema soojad ja tundeküllased värsid.

Raamatu koostaja ning järelsõna kirjutaja, Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Jüri Randjärv (s. 1937) on Kustase lapselaps, kes mäletab hästi muheda vanaisa tegutsemisi oma lapsepõlvest Kaius, Allika talus.